Tekniikka elämää palvelemaan
Aurinkokeittimet
Paneelikeittimen rakennusohje (englanniksi): TFL-0.36 panel cooker
Paraboloidi-keittimen rakennusohje (englanniksi): SOLAR COOKER TFL-0,61 building instructions (2012)
Performance chart:
PERUSTIETOJA AURINKOKEITTIMISTÄ
Historiaa
-
1700-luvun loppupuoliskolla valmistettiin ensimmäinen tunnettu aurinkokeitin. Sen valmisti sveitsiläinen Nicholas de Saussure (1740-1799). Aurinkokeitin oli musta, eristetty laatikko useilla lasi-ikkunoilla ilman heijastinta, ja se saavutti 160 C lämpötilan /1,2/
-
1800-luvulla ensimmäiset käyttökokemukset eri puolilla maapalloa:
-
Ensimmäinen käyttö Afrikassa 1837: englantilainen John Fredrick Herchel, hiekkaan haudattu musta jalopuulaatikko ilman heijastinta 2-kertaisella lasi-ikkunalla, saavutti 116 C lämpötilan /1,2/
-
Ensimmäinen käyttö Aasiassa, Intiassa (Bombay) 1878: englantilainen William Adams, laatikko peilipyramidiheijastimella, esitti epäsuositun ehdotuksen kuolleiden hindujen aurinkokrematoinnista /1,2/
-
Ensimmäinen käyttö Amerikassa, Kaliforniassa 1884: amer. Samual Langley, laatikkomalli, käytettiin Mount Whitneyllä yli 4 km korkeudessa /1/
-
Aurinkokeitin kuten muukin aurinkoenergiatekniikka on teollisuusmaissa jäänyt kokeelliseksi; syynä fossiilisten ym. energiamuotojen halpuus sekä heikko ympäristötietoisuus
-
Maatalousmaissa on, paljolti kehitysyhteistyönä, 2. maailmansodan jälkeen ollut runsaasti korkeateknologisen aurinkoenergian sovellusprojekteja, mutta niukasti aurinkokeitinprojekteja - niistäkin suurin osa on epäonnistunut kulttuuri- tai teknisistä syistä /3/
-
Kiinnostusta aurinkokeittimien käyttöön on ollut lähinnä vain viimeisten parinkymmenen vuoden aikana; syynä väestönkasvun ja metsien häviämisen uhat
-
Ensimmäinen tieteellinen aurinkokeitinkonferenssi pidettiin Stocktonissa, Kaliforniassa kesäkuussa 1992
-
Tällä hetkellä maailmassa on käytössä arviolta 250.000 aurinkokeitintä /4/; noin puolella miljoonalla ihmisellä on mahdollisuus aurinkokeittämiseen /5/, kun potentiaalisia käyttäjiä on n. kaksi miljardia (huomattavat markkinat siis!)
-
Kiinassa on käytössä yli 100.000 aurinkokeitintä /6/
-
Tiibetissä paraboloidinen aurinkokeitin on yleisin keittoväline /7/
Intiassa on käytössä yli 50.000 aurinkokeitintä; keitintehtaita on yli 100 /8/
Aurinkokeitintyypit
Laatikko
- eristetty laatikko lasi- tai muovikannella, yleensä myös ulkoinen heijastin
- toiminta perustuu minikasvihuoneilmiöön
- lämpötila tyypillisesti 150 C
- riisin kypsentymisaika suotuisissa oloissa n. 30 min
Paraboloidinen säteilynkeskittäjä
- paraboloidipeili
- valo heijastetaan fokuksessa olevaan keittoastiaan
- riisin kypsentymisaika suotuisissa oloissa n. 10 min
Levykerääjä
- onttoja levyjä, joiden sisällä kulkeva neste tai kaasu lämpenee auringossa
- kuuma neste tai kaasu johdetaan putkistoa pitkin keittoastioiden luo, mahdollisesti hyvinkin pitkän matkan taakse
- mahdollisuus suuriin laitteisiin
Lisätietoja, kts. /3/
Etuja
-
Metsien säästö (ja/tai sen teollinen hyväksikäyttö), eroosion vähentyminen /9/; puuta poltetaan ruuanvalmistusta varten miljoona tonnia päivässä, vastaten 100 neliökilometriä metsää /3/; esim. Nepalin energiankulutuksesta puun polton osuus on 98% /7/
-
Polttopuun keräykseen käytettävän (erit. naisten) ajan säästö /9/, esim. afgaanipakolaisperhe Pakistanissa käyttää keskimäärin 99 tuntia kuukaudessa /3/
-
Lannan säästyminen lannoitteeksi tai metaanisähkön tuotantoon /3/
-
Rahan säästö (niille, jotka ostavat polttopuuta tai muuta energiaa)
-
Terveyden parantuminen /3,9/
-
Savuttomuus => vähentää keuhko- ja silmäsairauksia
-
Palovammojen vähentyminen
-
Juomaveden puhdistaminen /10/
-
Aurinkokeittäminen säästää enemmän ruokien vitamiineista kuin perinteinen keittäminen
Ongelmia
-
Kuumissa maissa ihmiset syövät yleensä aamulla tai illalla
-
Ulkona ei haluta keittää, jos vieraanvaraisuussäännöt vaativat ruokkimaan ohikulkijoita
-
Vaikea suunnitella niin halvaksi, että se olisi useimpien ulottuvilla
-
Kunnossapito voi olla vaikeaa maalaiskyläoloissa
-
Pakanoiden keittimellä valmistettua ruokaa saatetaan pitää saastuneena
-
Jopa monet kehitysammattilaiset pitävät aurinkokeitintä (ja muuta matala- teknologiaa) epäkiinnostavana ja -sopivana /7/
Viitteet
/1/ Paul N. Cheremisinoff, Thomas C. Regino: Principles and Applications of Solar Energy, Ann Arbor Science, 1978
/2/ Aden B. Meinel, Marjorie P. Meinel: Applied Solar Energy, An Introduction, Addison-Wesley, 1976
/3/ Michael Grupp, New Prospects in Solar Cooking, GTZ, GATE, 1991
/4/ Shyam S. Nandivani: “Twelve Years Experience with Solar Cookers: Necessary Tools for a Clean Environment”, Proc. of the First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/5/ “African Resource Center Campaign”, Solar Box Cookers International Newsletter, Fall 993
/6/ X. Wang: “Solar Cooking in China”, Proc. of the First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/7/ Tor E. Allen: “Solar Cookers - A Solution Ignored”, Proc. of the First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/8/ R. Devades: “Solar Cooking in India - Promotional Aspects”, Proc. of the First World Conference on Solar Cooking, Univ. of the Pasific, Stockton, Kalifornia, 1992
/9/ The Solar Box Cooker Leader’s Manual, Solar Box Cookers International, 1991
/10/ David A. Ciochetti, Robert H. Metcalf: Pasteurization of Naturally Contaminated Water with Solar Energy, Applied and Environmental Microbiology, Feb. 1984
Koonnut: Ari Lampinen (20.1.1994)
“Kun Luoja haluaa soittaa kauniin sävelen, hän ei välitä siitä, että soittimessa on säröjä.”
- J.L. Runeberg (kansalliskirjailija)