Namibia

Rauhankasvatus

TEP ylläpiti yhteyksiä namibialaisten ja suomalaisten ystävyyskoulujen välillä. Avustusta jatkettiin ilman erillistä hankekirjanpitoa.

Lisätietoja: tep(at)kaapeli.fi

Ekotekniikan edistäminen

GNEC:n (Green Namibia Eco Centre) avustamista Namibiassa jatkettiin ilman erillistä hankekirjanpitoa.

Lisätietoja antaa projektivastaava Risto Latvala, Hernekertuntie 14, 02660 Espoo. Sähköposti etunimi.sukunimi(at)icon.fi , Puhelin 050-4402114.

* * *

Aikaisemmat TEP:n kehitysyhteistyöprojektit Namibiassa:

Green Namibia Eco Centren (GNEC) tukeminen 2001-2005

Ensimmäiset tiilet tuotannossa vuona 2001 Eco-Centren puutarhatontilla.

Vuonna 2000 päättyneen Soveltuva Teknologia -projektin jälkeen aloitimme projektivastaava arkkitehti Kyösti-Ville Venermon vetämänä uuden, entistä kunnianhimoisemman projektin Green Namibia Communitylta “perityllä” 1,2 ha kokoisella tontilla Ongwedivan kaupungissa Namibian Owambomaalla, Projektin nimi oli Green Namibia Eco Centre:n (GNEC) tukeminen, paikallisten mukaan yksinkertaisesti “Green Namibia”. Tontilla on neljän huoneen talo, kauniita puita, kasteluputkisto ja hieno taimitarha, josta muodostuikin tärkeä osa uutta projektia.

GNEC:n tavoitteena oli ekologisesti kestävien ja köyhien ihmisten kukkarolle sopivien tekniikoiden tietämys, ymmärrys ja tietoisuus aavikoitumisen estämiseksi, elin- ja asumistason nostamiseksi sekä erityisesti naisten aseman parantamiseksi. Yhteistyö- ja ystävyysjärjestömme oli Pre-Vocational Teachers Committee of Owamboland (P-VTC), joka on lukioiden käytännöllisten aineiden (metalli- ja puutyö sekä kotitalous) opettajien yhdistys. Tuimme ja tuemme vastakin voimakkaasti myös tonttinaapuria Valombolan ammattioppilaitosta (VVTC), sekä vähemmässä määrin Okakararan vastaavaa oppilaitosta (OVTC) Okakararassa sekä PENDUKA:n ja KHOMAS-Women in Development:n naisten kehityskeskuksia Windhoekissa.

GNEC työllistää erityisesti nuoria miehiä ja naisia, vie opetusta lukioihin ja tukee oppilaitoksia, joihin käytännön aineiden parhaimmisto lukiosta siirtyy, sekä rohkaisee perheitä uusiin energiaa ja ympäristöä säästäviin menetelmiin. Näitä menetelmiä ovat aurinkokeittimien rakentamisen opetus lukioissa, joissa puu- ja metallialan oppilaat rakentavat aurinkokeittimiä, ja kotitalousoppilaat oppivat niiden tehokkaan käytön. Oppilaat saavat viedä valmistamansa keittimet koteihinsa ja demonstroida niiden etuja vanhemmilleen ja muille kyläläisille. Mainittakoon, että “aurinkoleipää” myydään jo keskuksessamme, ja se on “auringon ihme ja erittäin maistuvaa”.

GNEC tuottaa myös kestäviä, uuden tyyppisiä kattotiilejä ja betoniblokkeja, joiden hinta on huomattavasti markkinoita halvempi. Taimitarha mukaan luettuna GNEC työllistää jo 10 henkilöä. Kokeilut kompostoinnin alueella ovat myös olleet upean rohkaisevia ja ystävyysseuramme vaatimuksesta olemme perustaneet taimitarhan Ongengan kylään. Pitää muistaa myös se, että koko ajan rakennetaan omia tuotantokatoksia omista materiaaleista, jotta voitaisiin työskennellä suojassa porottavalta auringolta. Projektin aikana saimme myös valmiiksi ensimmäisen demonstraatiotalon tontillamme. Yhdessä esi- ja ala-asteen koulussa aloitettiin ympäristötietouden opetus. Lapsilla on oma vihannesmaa, ja on palkitsevaa nähdä heidän innokas hyörintänsä siellä. Tunneilla piirretään paljon, ja kerran viikossa siivotaan koulun tontti, ja roskien määrä onkin huomattavasti vähentynyt.

Sponsoroimme Suomeen teknisten aineiden opettajia resurssiemme mukaan: vuonna 2001 vieraili kaksi opettajaa, Mr. McKenzie (metalli) ja Mr. Karamata (rakennus) Okakararan oppilaitoksesta Espoossa, ja vuonna 2002 Ms. Lavinia Uupindi (puutyö) Valombolasta vieraili Haukiputaalla ja Valombolan rehtori Mr. Titus ja apulaisrehtorin Mr. Freddie Amiedussa Helsingissä. Kaikki he kävivät opiskelemassa oman pätevöitymisalueensa kohennukseksi ja laajennukseksi, ja ovat osoittaneet kiitollisuutensa sekä TEP:lle että erityisesti oppilaitoksille relevantista tiedonsaannista.

Vuodet 2007-2009

Tavoitteena oli kehittää ja valmistaa aurinko-, tuuli ja bioenergialla toimivia laitteita, harjoittaa koulutusta ja siten myös lisätä työllisyyttä Owambon alueella.

Suomen ulkoministeriön myöntämä avustus projektille vuosille 2007 - 2009 oli yhteensä 70.000 euroa.

* * *

Aurinkokeitinprojekti 1991

TEP:in ensimmäinen projekti Namibiassa oli aurinkokeitinprojekti 1991 jota johti Risto Kekkonen. Hän suunnitteli laatikkokeittimen tätä projektia varten.

namibia keitin.png